Workshop Oplossingsgericht Motiveren

 

Zolang ons tientallig cijfersysteem het cijfer 6 per definitie als “voldoende” omschrijft is het geen wonder dat ook onze leerlingen een ‘zes’ als ‘voldoende’ kwalificeren. Desondanks willen we hen die leercapaciteit over hebben graag motiveren tot een hogere prestatie.

In deze workshop verkennen we eerst onze eigen motivatie strategieën.
Door ervaring wijs geworden gaan we vervolgens onderzoeken hoe theoretisch leerlingen in de klas te motiveren zouden zijn.
Kernwoorden zijn autonomie, competentie en relatie.
Zo lang als nodig of zo kort als mogelijk vertel ik u de nieuwste theorie t.a.v. de motivatie-stappen die tussen extrinsiek en intrinsiek te onderscheiden zouden zijn.
Vervolgens koppelen we die kennis aan de theorie over het bevorderen van de kwaliteit van leren van leerlingen en wat we als vakdocent daaraan zouden kunnen bijdragen.

Dit brengt ons naar de oplossingsgerichte feedback als middel om de leerlingen metacognitie te leren en zelfsturing te laten ervaren, leren en toepassen.
Langjarig onderzoek naar motivatie en kwaliteit van leren wijst uit dat de leerlingen zo kunnen komen tot meer welbevinden, meer motivatie en hogere cijfers.
Kernwoorden hier zijn: Wat wil je bereiken? Waar sta je nú? Wat ga je DOEN? Stel deze vragen op drie niveau's: Taak, Proces, Zelfregulatie

De grote vraag is natuurlijk hoe je een en ander in je vaklessen/mentoraat voor elkaar kunt krijgen.
Dat kunnen we o.a. onderzoeken middels door de deelnemers ingebrachte voorbeelden over leerlingen, videofragmenten van leerlingen, eigen (de-)motivatievoorbeelden van de deelnemers, demonstraties van korte motiverende gesprekjes, uitwisseling van good-practices en het in kleine groepjes uitproberen van motiverende gesprekjes.
Wat er in dit stadium van de workshop daadwerkelijk gaat gebeuren hangt af van de wensen en inbreng van de deelnemers.

Vooralsnog geef ik deze workshop alleen in-company. Voor info of offerte mail Dirk@vanderwulp.eu

Meer info:
Dirk van der Wulp
020 6233719
Dirk@vanderWulp.EU

logo